Tipy jak správně topit dřevem

palivove-drevo kdast

Zima je v plném proudu a pro mnohé z nás je vytápění dřevem oblíbeným i ekonomicky přívětivým způsobem, jak si zpříjemnit chladné večery. Přinášíme proto pár užitečných rad pro optimální vytápění. Jak a čím správně topit a jak zvýšit účinnost?

Výběr správného dřeva

Klíčem k účinnému vytápění je volba správného druhu dřeva. Směs tvrdého (buk, dub) a měkkého dřeva (borovice, lípa, jedle, smrk a nově v nabídce máme i břízu) je optimální pro dosažení optimálních výsledků.

Správná vlhkost dřeva

Přikládání mokrého dřeva znamená ztrátu energie na odpařování vody, což může vést k neefektivnímu vytápění. Vlhkost palivového dřeva by neměla přesahovat 20 procent. Nechte dřevo odležet na suchém a dobře větraném místě po dobu alespoň dvou let, což zajistí optimální výhřevnost. Nečekejte proto s nákupem na zimu, nejlepší období na nákup palivového dřeva je období jaro/léto.

Maličkosti, které ovlivňují vytápění

  • Správný směr zapalování: zapalujte dřevo shora. Tím se zvyšuje tah komína a zajišťuje čistější hoření.
  • Kvalitní suché dřevo: suché dřevo hoří pomaleji a efektivněji. Vyhněte se přeplňování krbu nekvalitním dřevem.
  • Správný způsob rozdělávání ohně: rozpalujte krb nebo kamna dřevěnými třískami nebo ekologickými podpalovači.
  • Nezapomínejte na revize komínu: pravidelně pozvěte kominíka na údržbu komínu pro bezproblémový provoz.

 

Jak správně skladovat dřevo?

Zárukou úspěchu je, jak jsme si již výše řekli, dřevo pořádně suché. Poptávka po palivovém dřevu vlivem zvýšení cen za energie v posledních letech vzrostla a málokterý prodejce proto nabízí dřevo dostatečně proschlé.  Tím ale vzniká otázka, jak dřevo správně skladovat, aby bylo na zimu dostatečně suché?

  • Dobře větrané místo: základem je dobře větrané místo, aby mohlo dřevo efektivně vysychat. Kryté skladování chrání dřevo před deštěm a sněhem.
  • Vzdálenost od země: nedávejte dřevo přímo na zem. Použijte palety nebo jiné podložky, aby se dřevo udrželo nad povrchem a minimalizovala se absorpce vlhkosti.
  • Dostatek prostoru: zajistěte dostatek prostoru mezi kusy dřeva pro průchod vzduchu. Tím urychlíte proces sušení.
  • Ochrana před vlhkostí: chraňte dřevo před přílišnou vlhkostí například nějakou formu střechy nad dřevníkem.

 

Co se týká umístění myslete i na to, že dřevník poskytuje ukryt mnoha živočichům, a pokud je nechcete mít součástí obydlí mějte dřevník v dostatečné vzdálenosti.

 

Kompletní nabídku našeho palivového dřeva najdete na našem e-shopu Česká pila.